Top 10 slovenskih filmov - Trailer.si

Top 10 slovenskih filmov

Slovenski film je pogosto premalo cenjen in ljudje radi rečejo, da Slovenci pač ne znamo posneti dobrega filma na ravni tuje produkcije. Spodnjih top 10 slovenskih filmov je dokaz, ki priča ravno o nasprotnem!

#1 Petelinji zajtrk (2007)

Gre za enega izmed najbolj gledanih slovenskih filmov, ki govori o prepovedani ljubezni med dvema zaljubljencema. Zgodbo zapletajo in razpletajo še kriminalci, nesreča, vaško okolje in izseki petja priljubljene hrvaške pevke Severine.

IMDB ocena: 7,6/10

#2 Čefurji raus! (2013)

Film, posnet po istoimenski knjižni predlogi pisca Gorana Vojnovića, je zgodba o življenju mladih fantov iz ljubljanskih Fužin, ki svoje dneve preživljajo s posedanjem pred svojimi bloki. Fantje pa kmalu zaidejo v vrsto težav s policijo, starši, trenerjem in drugimi. Gre za zgodbo o težavah in predsodkih, s katerimi se soočajo otroci priseljencev iz drugih držav bivše Jugoslavije. Film opozarja na pereče kulturne razlike in stereotipe.

IMDB ocena: 6,8/10

#3 Kajmak in marmelada (2003)

Ljubezenska zgodba o Slovenki in Bosancu. Gre za par z dna družbene lestvice, ki se po spletu okoliščin znajde v sumljivih zgodbah, soočata pa se tudi z neodobravanjem njune ljubezni s strani njene družine. Na preizkušnji je ljubezen – jima bo uspelo?

IMDB ocena: 7,3/10

#4 Gremo mi po svoje (2010)

Gre za enega najbolj gledanih slovenskih filmov. Mladinski film govori o tabornikih, na čelu z Jurijem Zrncem. V tej sproščeni komediji v osrčju Triglavskega narodnega parka se bomo lahko stari in mladi nasmejali do solz ob norčijah in zapletih v taborniškem življenju.

IMDB ocena: 6,6/10

#5 Outsider (1997)

Zgodba o odraščanju v času tik preden je umrl Tito. Film prikazuje napete in občutljive odnose v času, ko je večina naroda trepetala za življenjem svojega predsednika, nekateri mladi pa so svoj smisel našli v subkulturi panka. Rdeča nit filma je ljubezenska zgodba med Slovenko in Bosancem, ki se s smrtjo Tita in nepričakovanim usodnim dogodkom tragično pretrga.

IMDB ocena: 8,1/10

#6 Babica gre na jug (1991)

Gre za prvi celovečerni film v samostojni Republiki Slovenija. Prikazuje simpatične dogodivščine in prigode starejše gospe Sare, ki kljub svojim letom živi energično in mladostno.

IMDB ocena: 6,9/10

#7 Sreča na vrvici (1977)

Film velja za slovensko klasiko, ki nas hitro vrne v čase lastnega otroštva. Zgodba prikazuje glavnega junaka Matica, ki se znajde sredi snemanja filma, v katerem bo zaigral z izjemnim soigralcem – črnim novofundlancem. Po snemanju ga Maticu filmarji podarijo, to pa vodi v številne zaplete.

IMDB ocena: 7,8/10

#8 Kekec (1951)

Gre za slovenski otroški film, poln domišljijskih in pustolovskih elementov, ki so ga posneli po trilogiji Josipa Vandota. Zgodba govori o časih, ko v gorah straši Bedanec – priseljenec iz tujih krajev. Kekec je navihan in pogumen deček, ki reši njegove žrtve in ga za vselej nažene iz naših krajev. Kekec je prvi slovenski film, ki je prejel mednarodno filmsko nagrado in do danes ostaja eden izmed najbolj priljubljenih domačih filmov. Kekcu sta sledili še nadaljevanji Srečno, Kekec (1963) in Kekčeve ukane (1968).

IMDB ocena: 8,2/10

#9 Nikogaršnja zemlja (2001)

Film prikazuje zgodbo dveh vojakov, Bosanca Čika in Srba Nina, ki sta med vojno v Bosni leta 1993 obtičala na nikogaršnjem ozemlju med dvema sovražnima stranema. Vojaka skušata poiskati pot iz te zagate, situacija pa se iz njunih poskusov pobega razraste v mednarodni incident.

IMDB ocena: 8,0/10

#10 Ne joči, Peter (1964)

Gre za slovenski vojni film iz časa partizanov, ko je dvema partizanskima minerjema naložena naloga, da iz nevarnega območja pripeljeta tri vojne sirote. Na začetku se minerja počutita ponižana, saj jima je po njuno naložena nepomembna naloga »čuvanja otrok«, kmalu pa z otroki stketa tesne vezi, še posebej z najmlajšim Petrom, ki ušpiči marsikatero smešno potegavščino.

IMDB ocena: 8,5/10

Vir fotografije

Petelinji_zajtrk_scena
Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani