Top 10 filmov za obujanje nostalgije - Trailer.si

Top 10 filmov za obujanje nostalgije

Včasih si zaželimo ogledati nekatere že videne, starejše filme, ki so se nas dotaknili in ki nas popeljejo v nek drug čas. Taki filmi prikazujejo pretekle čase, v nas pa prebudijo občutke nostalgije. Gre za filme, ki so se skozi leta uveljavili kot kultni in legendarni. To so gotovo tisti filmi, ki sodijo v sam vrh filmske industrije in si jih brez težav ogledamo tudi dvakrat ali več. Med njimi so zgodbe o neumrljivi ljubezni, navdihujoče življenjske zgodbe, zgodovinske drame, družinske sage, zgodbe o družbenih neenakostih in boju za pravico. Da bo izbira pravega filma za popoln filmski večer lažja, vam predstavljamo top 10 filmov za obujanje nostalgije!

1.     Titanic/ Titanik (1997)

Ljubezenska zgodba med revnim umetnikom Jack-om in privlačno aristokratinjo Rose na luksuzni čezoceanski ladji. Film prikaže vse plasti ameriške družbe in tragično usodo ladje, za katero so vsi menili, da ne more potoniti. Zgodba o neumrljivi ljubezni in upanju, ki umre zadnje.

IMDB ocena: 7,7/10

2.     The Godfather/ Boter (1972)

Zgodba o mafijski družini Corleone in ostarelem patriarhu družinske dinastije, ki se odloči, da bo mafijske posle in družinski imperij prepustil svojemu brezbrižnemu sinu, ki družinskemu poslu dotlej ni bil posebej naklonjen. Prvi film je le del kultne trilogije, vredne ogleda.

IMDB ocena: 9,2/10

3.     Batman begins/ Batman: Na začetku (2005)

Zgodba o začetkih legende o Batmanu, ki se kasneje v mestu Gotham bojuje zoper sile zla. Ko liku Bruce Wayne-u (Christian Bale) umrejo starši, se razočaran odloči, da se bo za vsako ceno boril proti krivicam in nepoštenostim, ki se godijo po svetu. Bruce se vrne v mesto Gotham, kjer razkrije svoj drugi jaz – Batmana, ki je zamaskiran junak. Batman se s svojo inteligenco, močjo in inovativnimi napravami bori proti zlu, ki grozi mestu.

IMDB ocena: 8,3/10

4.     Inglourious Bastards/ Neslavne barabe (2009)

Provokativni režiser Tarantino se v filmu poda v čas 2. svetovne vojne. Zgodba govori o smrtonosnem vodu drznih in neobrzdanih ameriških vojakov, ki se pod vodstvom poveljnika Alda podajo za sovražnikove bojne linije – v okupirano Francijo. Tam z nasiljem med sovražnikove vojake vnašajo strah. Njihov načrt je izvesti atentat na vplivne in pomembne nacistične voditelje, a jim ga pokvari želja po maščevanju francoske lastnice kina.

IMDB ocena: 8,3/10

5.     The Bridge on the River Kwai/ Most na reki Kwai (1957)

Kultni film, ki prikazuje garanje in trpljenje vojnih ujetnikov, katere nadzira japonski general. Čeprav gre za večinoma izmišljeno zgodbo, pa je film s svojimi prizori močno ganljiv in se gledalca zelo dotakne. Most, ki se nahaja v bližini mesta Kanchanaburi in je od glavnega mesta Bangkoka oddaljen okoli 120 km, je zaradi filma postal tudi zelo znan in turistično zanimiv.

IMDB ocena: 8,2/10

6.     Forrest Gump (1994)

Zgodba o zanimivi in pretresljivi življenjski zgodbi Forresta Gumpa, ki kljub omejeni inteligenci zna živeti polno življenje, v katerem se mu pripeti tudi nekaj zgodovinsko pomembnih dogodkov. V življenju ga vodi mati s svojimi nauki, kasneje pa tudi ljubezen do Jenny. V filmu spremljamo življenjsko pripoved glavnega lika od otroštva naprej, ki jo Forrest sam govori naključnim osebam na avtobusni postaji.

IMDB ocena: 8,8/10

7.     City of God/ Božje mesto (2002)

Brazilski film prikazuje resnično zgodbo, ki je posneta po istoimenski knjižni uspešnici pisatelja Paula Lins. Zgodba govori o surovem otroštvu in odraščanju temnopoltega dečka Buscapeja, ki se odvija v nasilnem okolju Božjega mesta. Buscapeju uspe nasilju ubežati s svojim talentom – fotografiranjem.

IMDB ocena: 8,7/10

8.     The Matrix/ Matrica (1999)

Legendarni film o iskanju resničnosti. Neo že vse svoje življenje išče odgovor na vprašanje, kaj je resnično in je z njim obseden. Verjame, da mu lahko odgovor pomaga najti Morfej – gre za skrivnosten lik, o katerem krožijo legende in za katerega velja, da je najnevarnejši mož na svetu. Ko Neo spozna Trinity, ga ta pelje v drug svet in končno se sreča z Morfejem. V tem svetu se Neo, Trinity in Morfej spopadajo s prebrisanimi in zlobnimi tajnimi agenti.

IMDB ocena: 8,7/10

9.     Pulp Fiction/ Šund (1994)

Zgodba o nasilnih in krvavih dogodivščinah ameriških kriminalcem. V filmu se prepletajo kronološko pomešane zgodbe iz podzemlja Los Anglesa, v ospredju pa sta lika dveh plačanih morilcev – Julesa in Vincenta. V zgodbo pomembno poseže še starajoči se boksar Butch, ki dobi ukaz, naj preda svoj naslednji dvoboj.

IMDB ocena: 8,9/10

10.The Green Mile/ Zelena milja (1999)

Zgodba se dogaja v tridesetih letih prejšnjega stoletja, v državni kaznilnici Cold Mountain. Tam je dolga leta delal jetniški stražar Paul Edgecomb, ki ga igra Tom Hanks. Del njegove službe je bilo tudi spremljanje na smrt obsojenih zapornikov do celice smrti. Pot je bila dolga eno miljo in je zapornike vodila po zelenem linoleju.

IMDB ocena: 8,5/10

kultni filmi
Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani